Терміни МІРИ ВАГИ, Об'ЄМУ і ЛІЧБИ
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ і Об'ЄМУ
ЗОЛОТНИК – рос. вагова одиниця, що дорівнювала 4,266 г і складала 1/48 гривенки або 1/96 фунта.
Назва походить від золотої монети, карбованої вел. кн. київ. Володимиром Святославичем (бл. 980–1015), – златника, маса якого складала бл. 4,2 г. З. поділявся на 96 долей.
Назва походить від золотої монети, карбованої вел. кн. київ. Володимиром Святославичем (бл. 980–1015), – златника, маса якого складала бл. 4,2 г. З. поділявся на 96 долей.
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ і Об'ЄМУ
КАДЬ – міра місткості.
На українських землях відома з часів Київської Русі.
Від 15 ст. переважно вживалася як одиниця вимірювання кількості меду – становила бл. 5–6 пудів (82–98 кг).
На українських землях відома з часів Київської Русі.
Від 15 ст. переважно вживалася як одиниця вимірювання кількості меду – становила бл. 5–6 пудів (82–98 кг).
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ і Об'ЄМУ
КАМІНЬ, міра ваги.
Відома на укр. землях від 14 ст.
Нею користувалися при зважуванні вовни, мила, заліза, воску.
Входила до литов.-польс. системи мір.
У Конституціях 1565 і 1764 за державний стандарт у Короні Польській було прийнято "камінь" вагою 32 варшавських фунти, у Великому князівстві Литовському –40 фунтів.
В Україні його вага становила здебільшого 32 фунти (бл. 13 кг).
Але існували й ін. стандарти. Так, на Лівобережній Україні у 18 ст. термін "камінь" означав пуд вагою від 40 до 60 фунтів (відповідно від 15,725 до 23,588 кг).
Відома на укр. землях від 14 ст.
Нею користувалися при зважуванні вовни, мила, заліза, воску.
Входила до литов.-польс. системи мір.
У Конституціях 1565 і 1764 за державний стандарт у Короні Польській було прийнято "камінь" вагою 32 варшавських фунти, у Великому князівстві Литовському –40 фунтів.
В Україні його вага становила здебільшого 32 фунти (бл. 13 кг).
Але існували й ін. стандарти. Так, на Лівобережній Україні у 18 ст. термін "камінь" означав пуд вагою від 40 до 60 фунтів (відповідно від 15,725 до 23,588 кг).
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ і Об'ЄМУ
КІВШ – міра об'єму сипких речовин.
В основу метрологічного поняття покладена місткість посуду для черпання.
Поширена в Україні в 15–18 ст.
У Лівобережній Україні в 18 ст. зі збіжжя, що продавалося на торгах та ярмарках, стягався натуральний торговий податок – поковшове.
Міра не мала сталої величини.
За місткістю ківш дорівнював, як правило, невеликим місцевим мірам – квартам та гарнцям, за винятком лубенського ківша, який становив частину місцевої міри – путівки.
В основу метрологічного поняття покладена місткість посуду для черпання.
Поширена в Україні в 15–18 ст.
У Лівобережній Україні в 18 ст. зі збіжжя, що продавалося на торгах та ярмарках, стягався натуральний торговий податок – поковшове.
Міра не мала сталої величини.
За місткістю ківш дорівнював, як правило, невеликим місцевим мірам – квартам та гарнцям, за винятком лубенського ківша, який становив частину місцевої міри – путівки.
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ, Об'ЄМУ і ЛІЧБИ
КОБЛИК (кобел, кібель) – поширена в Закарпатській Україні старовинна міра об'єму, вживана для обрахунку кількості сипких речовин, вина, а також – посівних площ.
У 17–18 ст. коблик найчастіше становив 90–100 літрів, у 19 – 60–75 літрів.
Коблик ділився на 4 віка (корці) або 16 чвертівок чи 32 иці (купи) або 64 мислі.
Як міра площі становив ділянку землі, для звичайного засіву якої вистачило б одного коблика зерна, й часто прирівнювався до угра (гольда).
Коблик вина в 16 ст. на Берегівщині ділився на 4 пінти або 8 иць.
Наприкінці 18 ст. на Зх. Закарпатті коблик вина становив 8 пінт.
У 17–18 ст. коблик найчастіше становив 90–100 літрів, у 19 – 60–75 літрів.
Коблик ділився на 4 віка (корці) або 16 чвертівок чи 32 иці (купи) або 64 мислі.
Як міра площі становив ділянку землі, для звичайного засіву якої вистачило б одного коблика зерна, й часто прирівнювався до угра (гольда).
Коблик вина в 16 ст. на Берегівщині ділився на 4 пінти або 8 иць.
Наприкінці 18 ст. на Зх. Закарпатті коблик вина становив 8 пінт.
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ, Об'ЄМУ і ЛІЧБИ
КОЛОДА – міра об'єму сипучих речовин і меду, була поширена в укр. землях у 14–18 ст. Не мала єдиного метрологічного стандарту. У Галичині, напр., було кілька її різновидів, зокрема, стрийський, львів. та дрогобицький. Поділялася на 2 півколоди або 2 каді, 8 відер або 8 осьмачок.
У Лівобережній Україні у 18ст. "колодкою" називався четверик. У деяких місцевостях він мав сталу місткість і вважався еталоном міри на торгах. Із четверика-колоди стягали ківш помірного податку – колодне поковшове.
У Лівобережній Україні у 18ст. "колодкою" називався четверик. У деяких місцевостях він мав сталу місткість і вважався еталоном міри на торгах. Із четверика-колоди стягали ківш помірного податку – колодне поковшове.
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ, Об'ЄМУ і ЛІЧБИ
КОРЕЦЬ, міра місткості. Назва походить від слова "кора".
"Корець" означав виріб з кори.
Поширена в більшості слов'ян. народів.
У Галицько-Волинській Русі відома з 12 ст.
З 16 ст. в метрологічній термінології Речі Посполитої слово "корець" вживається на означення одиниці виміру сипких тіл і речовин.
Згідно з Конституцією 1565, корець дорівнював 36 гарнцям. Проте на практиці його величина не була сталою. Вона коливалася від 16 до 45 гарнців. Так, у Руському воєводстві налічувалося 17 видів місцевих корців.
Львівський корець, наприклад, мав місткість 122,999 л.
На Закарпатті слово "корець" ("кориц") вживалося для означення молочарської міри місткістю близько 2 л.
Корець поділявся на два корчики. Останній означав і окрему міру, у Великому князівстві Литовському корчик мав місткість 16 гарнців (бл. 60 л).
"Корець" означав виріб з кори.
Поширена в більшості слов'ян. народів.
У Галицько-Волинській Русі відома з 12 ст.
З 16 ст. в метрологічній термінології Речі Посполитої слово "корець" вживається на означення одиниці виміру сипких тіл і речовин.
Згідно з Конституцією 1565, корець дорівнював 36 гарнцям. Проте на практиці його величина не була сталою. Вона коливалася від 16 до 45 гарнців. Так, у Руському воєводстві налічувалося 17 видів місцевих корців.
Львівський корець, наприклад, мав місткість 122,999 л.
На Закарпатті слово "корець" ("кориц") вживалося для означення молочарської міри місткістю близько 2 л.
Корець поділявся на два корчики. Останній означав і окрему міру, у Великому князівстві Литовському корчик мав місткість 16 гарнців (бл. 60 л).
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ, Об'ЄМУ і ЛІЧБИ
КУФА – назва міри об'єму (бл. 40 відер) та тари для транспортування й зберігання рідин, зерна, борошна, риби, масла.
В українських землях була поширена в 14–18 ст.
Торговельний помірний податок, що стягався з К., іменувався "покуховне".
В українських землях була поширена в 14–18 ст.
Торговельний помірний податок, що стягався з К., іменувався "покуховне".
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ, Об'ЄМУ і ЛІЧБИ
ЛАСТ – російська міра ваги.
Вміщувала від 90 до 120 пудів московських (бл. 1475–1960 кг).
У 15 ст. була уніфікована і до кінця 17 ст. дорівнювала 72 пудам (1179 кг).
Витіснена з ужитку у 18 ст.
Вміщувала від 90 до 120 пудів московських (бл. 1475–1960 кг).
У 15 ст. була уніфікована і до кінця 17 ст. дорівнювала 72 пудам (1179 кг).
Витіснена з ужитку у 18 ст.
- АннА
- Супермодератор
- Повідомлень: 8878
- З нами з: 15 лютого 2016, 15:51
- Стать: Жінка
- Дякував (ла): 3563 рази
- Подякували: 2154 рази
Re: Терміни МІРИ ВАГИ, Об'ЄМУ і ЛІЧБИ
ЛАШТ– міра ваги. Назва походить від нім. Last – тягар, вантаж.
Вживалася на означення ваги вантажу (зазвичай зерна), що поміщався на одному возі, запряженому четвериком коней, чи на двох парокінних фурах.
У 16–17 ст., за відсутності спец. одиниць місткості суден (тоннажу), була осн. оптовою одиницею ваги в мор. торгівлі країн басейну Балт. моря: вантаж судна визначався кількістю возів – лаштів. На укр. землях у лаштах вимірювалася вага зернового хліба, що експортувався для продажу на заморських ринках. Метрологічною основою даної міри був гданський Л. вагою 2107–2124 кг.
Вживалася на означення ваги вантажу (зазвичай зерна), що поміщався на одному возі, запряженому четвериком коней, чи на двох парокінних фурах.
У 16–17 ст., за відсутності спец. одиниць місткості суден (тоннажу), була осн. оптовою одиницею ваги в мор. торгівлі країн басейну Балт. моря: вантаж судна визначався кількістю возів – лаштів. На укр. землях у лаштах вимірювалася вага зернового хліба, що експортувався для продажу на заморських ринках. Метрологічною основою даної міри був гданський Л. вагою 2107–2124 кг.
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей